Láthatatlan lakoma

A B.-A.-Z. Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház felkérésére 2019. október 10-én a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete tartott érzékenyítő előadást, amelyen a Miskolci Áldozatsegítő Központ kollégái is részt vettek. A CSEÖH szervezésében megrendezett esemény különlegességét az úgynevezett “láthatatlan lakoma” adta, a megjelentek bekötött szemmel fogyasztották el kétfogásos ebédjüket a miskolci Calypso Étteremben.

 

A lakoma egy interaktív előadással kezdődött, amely során a látássérült előadók bemutatták a mindennapjaikat megkönnyítő eszközöket, amelyek segítségével a vak és gyengénlátó embertársaink számára is egyre élhetőbbé válik világunk. Szerencsére az elmúlt évtizedekben számos fejlesztés, jelentős beruházás és technikai innováció született, amik abban segítik a vak és gyengénlátókat, hogy minél önállóbban élhessenek, valamint kevesebb akadállyal kelljen megküzdeniük. A szemléletformáló program előadásából kiderült, hogy egyre gyakrabban találkozhatunk az utcán, közintézményekben, üzletekben, szórakozóhelyeken, sporteseményeken, buszmegállókban és villamosmegállókban a látássérülteket segítő új technikai vívmányokkal.

 

Az érzékenyítő előadás során a megjelent szakemberek megismerkedtek a fehérbot használatával, amely a vak és gyengénlátó emberek legismertebb jelképe is egyben. Látványa egyértelműen jelzi környezete számára, hogy használója rosszul vagy egyáltalán nem lát, elsődleges haszna pedig az, hogy használója számára elengedhetetlen segítséget jelent a támpontok megtalálásában, illetve az akadályok, esetleges veszélyforrások észlelésében. A tapasztalatok, élmények, nehézségek, kihívások megbeszélése, a lakoma elfogyasztása mellett jutott idő a csőlátást szimuláló szemüvegek, a pontírógép és a különböző beszélő eszközök, telefonos applikációk kipróbálására is.

   

Close Menu