Mert egy család vagyunk – katolikus hittantábor Őrimagyarósdon

Mert egy család vagyunk – katolikus hittantábor Őrimagyarósdon

A nyár a táborokról, a gyerekek feltöltődéséről, kikapcsolódásáról szól, hogy aztán új erővel veselkedjenek neki az iskola kihívásainak.  De nem mindegy, mit is ad egy tábor: csupán gyermekfelügyelet, megőrzés vagy mellette hasznos tudnivalókkal, életre szóló élményekkel ajándékoz meg.

A szombathelyi Áldozatsegítő Központ felkérést kapott a Szent István plébániától, hogy az Őrimagyarósdon táborozó, különböző életkorú gyermekek és az őket felvigyázó felnőttek számára a család, családvédelem témakörét boncolgatva tartalmas órákat töltsenek el. A tábor majd 50 főnek adott otthont, amit általános, közép és főiskolai diákok alkottak. Mindegyik kivétel nélkül egy-egy csoda…Őszinte gondolatok, érzések, megnyilvánulások, melyet a felnőttvilágban oly ritkán láthatunk…2019. augusztus 1-én mi, trénerek is egy nagy családba csöppentünk.

A kisebbekkel a pozitív és negatív visszajelzésekkel kapcsolatosan játszottunk, melyből rájöttek, mennyire fontos az őszinte dicséret nem csak az ő számukra, hanem a szüleik, testvéreik számára is. Miként támogatják őket a szülők és ők mikor, milyen helyzetben bíztatják őket? A kritikáknak is helye van, s építkezni kell belőle. Csak a kettővel közösen alakulhat ki egy reális énkép önmagunkról, s adhat védelmet az esetleges áldozattá válás elől.

A középiskolás diákokkal az értő figyelmet, az empátiát, a másik valódi meghallgatását gyakoroltuk úgy, hogy közben megosztottuk egymással legbensőbb gondolatainkat az édesapánkról, édesanyánkról, testvérünkről vagy éppen annak hiányáról. Mit jelentenek számunkra ezek az emberek, akik a családunkat alkotják? Mit tanultunk tőlük eddig, miben szeretnénk rájuk hasonlítani? Mik azok az értékek, amiket magunkkal viszünk majdani saját családunkba és mik azok a minták, amiken változtatni szeretnénk? Kamaszok lévén a legutolsó kérdésnél bolydult fel leginkább a csapat, akárcsak egy hangyaboly. 😊

A harmadik csoporttal megismertettük a szeretetnyelveket. Kihez milyen úton jut el leggyorsabban a szeretet? Melyik jelet tudja lefordítani önmagának? Hogyan és mivel lehet őt a leginkább szeretni? Mindenki megtalálta a saját szeretetnyelvét, majd igyekeztek beazonosítani családtagjuk szeretetnyelvét is. A szeretet sokféleképpen képes megnyilvánulni, csak tudnunk kell kódolni. Felismerések születtek önmagukkal és családtagjaikkal kapcsolatban, és megfogalmazódtak változtatási törekvések.

A család, mint elsődleges szintér, természetes támasz biztonságot nyújt, és igyekszik megvédeni tagjait az ártó külső tényezőktől. Sajnos előfordul, hogy épp a családból indulnak el olyan folyamatok, melyek áldozattá teszik a gyermeket, vagy épp valamelyik szülőt. Az áldozatsegítő központok segítséget nyújtanak a probléma megoldásában, melyhez ingyenesen pszichológus szakember is rendelkezésre áll. Anonimitás lehetőségét biztosítva, teljes titoktartás mellett hosszított nyitva tartással nyújtja szolgáltatásait Szombathelyen, Budapesten és Miskolcon. Az ingyenesen hívható 06-80-225-225-ös zöldszámon (Áldozatsegítő vonal) a nap 24 órájában kérhet segítséget.

Close Menu