Pánikszoba a Múzeumok Éjszakáján

Pánikszoba a Múzeumok Éjszakáján

2019. évben Szombathely adott otthont a Múzeumok éjszakája nevű rendezvénynek. Az Áldozatsegítő Központ a Szombathelyi Törvényszéken színesítette a tömegeket vonzó programot. Pánikszoba segítségével az online bántalmazás témaköréről interaktív módon informálta a kíváncsi 5-8 fős csapatokat. A játék minden korosztályt vonzott és pillanatok alatt betelt a regisztrációs űrlap. A résztvevők célja, hogy egy bizonyos idő alatt kijussanak egy zárt szobából, ahol „csapdába estek”. A kijutáshoz furfangos feladatokat, leleményes ügyességi próbákat kellett teljesíteni, mindezt úgy, hogy a megoldáshoz elengedhetetlen a csoportmunka és az együttgondolkodás. Mindeközben pedig ismeretanyaggal gazdagodik a játékos. A pánikszoba kivitelezését Márczi Renáta, a Kolibry cég vezetője oldotta meg.

A játékban meg kellett találni Annát, akit osztálytársai sértő üzenetekkel, megalázó kommentekkel, megszégyenítő kiírásokkal bombáznak. Mivel a lánynak nyoma sincs, csak telefonján keresztül mérhető be. Ebben egy etikus hacker segíthet, akivel a rendőrség egyik kijelölt szakembere tartja a kapcsolatot. Csakhogy a rendőr szabadságon van, és csak az ő gépén keresztül érhető el a hacker….   A feladat nyilvánvaló: eljutni a rendőr gépéig, aktiválni, felvenni a kapcsolatot a hackerrel és így Anna segítséghez juthat.

Kódfejtéssel, logikai játékokkal tarkított pályán 40 perc alatt mindenkinek sikerült elhárítani a veszélyt és Annát az Áldozatsegítő Központhoz juttatni. Bár közben akadt, akit szó szerint lebilincselt egy-egy digitális csapda, vagy ledöntött egy számára ismeretlen eredetű ital elfogyasztása. Merthogy ezek is leselkednek ránk az online és a való világban. A játék segített ezeket a veszélyt jelző elemeket felismerni és fókuszálni a biztonságos szórakozásra, számítógéphasználatra, valamint a segítségnyújtó helyekre.

Az online bántalmazás alkalmával a fotók engedély nélküli megosztása, a személyes adatokkal való visszaélés bűncselekmény. Az elszenvedőnek lehetősége van – akár anonim módon is – ingyenes jogi tanács vagy érzelmi támogatás igénybevételére a Szombathelyi Áldozatsegítő Központnál. Hosszított nyitva tartásnak köszönhetően hétfőtől szerdáig már 18.30 óráig elérhető, a többi napokon a hivatali nyitva tartásnak megfelelően várják az ügyfeleket a Thököly Imre u. 14. fsz. 6. számú irodában.

Close Menu