Éves megyei értekezlet a gyermekvédelem szereplőinek

A Vas Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Szociális és Gyámügyi Osztálya  2019. június 14-én rendezte meg megyei éves értekezletét, melyen – mint gyermekvédelmi jelzőrendszeri tag – a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ is megjelent.A rendezvény a család és gyermekjóléti szolgálatok, valamint a VMK járási hivatalai által megküldött jelentések összegzésével kezdődött. A koordinátori jelentés tartalmazza a Vas Megyei Kormányhivatal és a Szombathelyi Áldozatsegítő Központ együttműködését, melyben az ÁS Központ tevékenységét az áldozatsegítés, valamint a másodlagos áldozattá válás megelőzése területén kiemelkedő segítségként értékeli.

A programon Dr. Solt Ágnes Phd beszámolt a gyermekvédelem területen végzett kutatásáról, melyben több mint 900, bírósági ítélettel zárult esetet vizsgált kiskorú veszélyeztetése és családon belüli erőszak témában. A 2 éves kutatómunka eredményére támaszkodva elmondta, hogy véleménye szerint a jelzőrendszer nem megfelelően működik, gyakran a rendőrség teszi meg a jelzést, aki ebben a folyamatban az utolsó láncszem. A gyermekek, akik fizikailag és érzelmileg is elhanyagoltak, évekig nem kerülnek ki a származási családjukból. A kutatásból kiderül, hogy legtöbb esetben az anyát is elítélik kiskorú veszélyeztetése végett akkor is, ha közben ő is a bántalmazás áldozata. A kapcsolati erőszak, mint bűncselekményi kategória elenyésző számban jelenik meg, holott létező, sajnos egyre gyakrabban tapasztalható bűncselekményről van szó, mely esetben nagyfokú látenciát is megállapíthatunk.

A Szombathelyi Áldozatsegítő Központot több esetben keresik fel olyan női áldozatok, akik bántalmazói kapcsolatban élnek. A rendőrséghez még nem fordultak, feljelentést még nem tettek. Nemcsak testi, fizikai sérelemre kell gondolni ezekben az esetekben, hanem hosszantartó lelki terror alatt tartásról. A bántalmazó módszeresen kontroll alatt tartja áldozatát, ami érintheti a fizikális, pszichés, mentális, anyagi területet. Viselkedésének célja a bántalmazott ellenőrzése, felette való uralkodás. Kilépni a kapcsolatból borzasztóan nehéz….De ha a döntés megszületett, az Áldozatsegítő Központ segít! Ha személyesen még nem tudja vállalni élethelyzetét, akkor a nap 24 órájában ingyenesen hívható zöldszámot (Áldozatsegítő vonal) 0680-225-225-ös telefonszámon kaphat támogatást. Szombathelyen személyesen a Thököly I. u.14. fsz. 6. szám alatt hétfőtől szerdáig 14 – 18.30 óra között jogi tanáccsal állunk rendelkezésre, a hivatali munkaidőben pedig érzelmi, lelki segítséget nyújtunk akár pszichológus bevonásával is. Mindez ingyenesen elérhető…

Close Menu