Május 7-én gyászcsoport indult a Budapesti Áldozatsegítő Központban

“Bármilyen paradoxonnak is tűnik, de a gyász mindig az életről szól, arról, hogyan tudunk tovább élni a fájdalom után, hogy hogyan tudjuk elfogadni saját halandóságunkat.”(Révész Renáta Liliána, pszichológus és gyásztanácsadó)

 

 

 

A Budapesti Áldozatsegítő Központ 2019. május 7-i kezdéssel Segítség a gyászban címmel sorstárs csoportot indított azoknak, akik a közelmúltban vagy régebben tragikus körülmények között veszítették el szeretett hozzátartozójukat, és egyedül nem találtak megnyugvást.

A bűncselekményt elszenvedettek mellett mindaz áldozatként azonosítható, aki a bűncselekmény közvetlen következményeként hátrányt, például lelki sérülést, érzelmi megrázkódtatást szenvedett el.[1]  Az élet ellenes bűncselekmények során a hozzátartozókra többszörös teher nehezedik. Meg kell küzdeniük a hiánnyal, a tragikus hirtelenséggel, a lezáratlan kérdéssekkel, ezek mellett segíteni a nyomozást, átvenni a feladatokat, eljárásokat átlátni, ügyeket intézni, és vinni tovább a saját mindennapi életet.

Az Áldozatsegítő Központ klinikai szakpszichológusa egyéni terápiás beszélgetésekben segíti az ügyfeleket ebben a megterhelő időszakban. Gyakran ismerhető fel elakadt gyászfolyamat az élettörténetekben. Ilyenkor nem számít, hány év telt el a szeretett személy elvesztése óta, a rendezetlen kapcsolat és a vele járó fájdalom megmarad, hasonló élethelyzetben újra felelevenedik.

A terápiás folyamat kiegészítőjeként az önsegítő csoportok támogató hatása az egyik legerősebb gyógyító erő. Sokan azt gondolják, csak felerősödik a szomorúság, ha a másik terhét is cipelem, de éppen ellenkezőleg, a sorstársak között enyhül a fájdalom. A csoportban kialakuló bizalom, együttérzés, megértés légkörében nyíltan lehet beszélni az érzelmekről, az új élethelyzet nehézségeiről, és mintákat lehet kapni arra nézve, hogyan lehet megküzdeni a gyász fájdalmával.

Már az első találkozás végén úgy fogalmaztak a résztvevők, hogy megértve érezték magukat, mert nem kellett titkolniuk vagy magyarázniuk érzéseiket, nem nézték őket megdöbbenve vagy furcsának mint a hétköznapi találkozásokkor, hiszen minden résztvevő tudja – tapasztalta –, amin most keresztülmennek. Őszinteséget és bizalmat adtak és kaptak egymástól, ami segíti a mélyebb feltárulkozást és önmegértést. Levegőhöz jutottak, fellélegeztek. „A közösen viselt teher súlya eloszlik, az együtt hordozott teher könnyebb.” – fogalmazta meg egyikük.

Az alkalmakat Dánics Izabella és Olgyay Anna, a központ munkatársai, szervezetfejlesztő- és mentálhigiénés szakemberek, gyászcsoportvezetők vezetik. A csoport héthetente zajlik, a részvétel díjtalan.

Close Menu