AZ IDŐSEK ÁLDOZATTÁ VÁLÁSÁNAK ELKERÜLÉSÉÉRT

AZ IDŐSEK ÁLDOZATTÁ VÁLÁSÁNAK ELKERÜLÉSÉÉRT

A Miskolci Áldozatsegítő Központ az idősek áldozattá válásának elkerüléséért is aktívan tesz, hogy az alábbihoz hasonló esetek egyre kevesebb alkalommal forduljanak elő.

Nyolcvanadik életévüket betöltött idős házaspár, egy nagyvárosi társasház lakói. Két idegen férfi kereste fel őket, mint a vízszolgáltató cég munkatársai azzal az ürüggyel, hogy a vízóra érvényességét jöttek ellenőrizni. Az egyik „munkatárs” megkereste a vízórát és fényképfelvételeket készített róla, miközben szóval tartotta a lakástulajdonos házaspárt. Míg figyelmüket elterelte, addig a másik férfi értékek után kezdett kutatni a lakásban, nem eredménytelenül. Több mint kétmillió forint értékben talált készpénzt és ékszereket, amelyeket eltulajdonított, majd a „szakemberek” sietve távoztak a lakásból.

Fenti eset csak egy a sok közül, amelyet trükkös lopásnak nevezünk, és elsősorban az időskorúakat veszélyezteti.

A Rendőrség, az Áldozatsegítő Központok és az Áldozatsegítő Vonal tapasztalatai azt mutatják, hogy az ügyeskedők újabb és újabb hamis állításokkal próbálják meg becsapni a gyanútlan idős embereket, hogy a megtakarított pénzükhöz, egyéb értékeikhez hozzáférjenek. A trükkös tolvajokként aposztrofált személyek a háztulajdonosok jóhiszeműségét használják ki, így próbálnak bejutni az idős emberek otthonaiba.

A Miskolci Áldozatsegítő Központ ezért törekszik arra, hogy az időskorúak körében ismertté váljanak azok a bűncselekménytípusok, amelyek leginkább őket veszélyeztetik, hiszen áldozattá válásuk okai között elsősorban a lopások, mint a trükkös, a betöréses, a besurranásos lopások, illetve a zsebtolvajlás áll. Sérülékenységük, védtelenségük miatt fontos, hogy védekezési képességük kialakuljon, fejlődjön.

A Miskolci Áldozatsegítő Központ 2018. március 19-i megnyitását követően együttműködési megállapodást kötött a B.-A.-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségével, hogy a partneri kapcsolat keretében tájékoztató előadásokon hívja fel a figyelmét az időskorúaknak a rájuk leselkedő veszélyekre, gyakorlati tanácsot adva azoknak elhárítási módjairól, illetve az áldozatsegítés szolgáltatásairól, azok igénybevételi lehetőségeiről, amennyiben mégis áldozattá válnának.

Ebben a témában több alkalommal is kaptunk felkérést a nyugdíjas szervezetektől, így részt vettünk a B.-A.-Z. Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének éves beszámoló, tagszervezet-vezetői értekezletén, a „Nemzedékek Találkozója” elnevezésű kulturális seregszemléjén,amely rendezvényeken lehetőségünk nyílt bemutatni a magyarországi áldozatsegítés rendszerét, valamint a Miskolci Áldozatsegítő Központban folyó tevékenységeket.

Tájékoztató előadásra kerülhetett sor a Közigazgatási Nyugdíjasok Egyesületének az Idősek Napja alkalmából szervezett ünnepségén a közel hatvan időskorú hallgatóság számára is.

A Diósgyőri Kocsis Pál Kertbarát Kör tematikus ismeretterjesztő rendezvényén Kovácsné Leskó Anna címzetes rendőr őrnaggyal, a Miskolci Rendőrkapitányság bűnmegelőzési főelőadójával közösen tartottuk meg bűnmegelőzési és tájékoztató, ismeretátadó előadásunkat.

Célunk, hogy ezt a tájékoztató tevékenységet minél szélesebb körben elérhetővé tegyük az időskorú lakosság számára. Ezért várjuk a nyugdíjas szervezetek, klubok jelentkezését a Miskolci Áldozatsegítő Központ alábbi elérhetőségein:

3530 Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky utca 18.

Telefonszám: 46/303-070

E-mail:info.miskolc@aldozatsegitokozpont.hu

 

 

Close Menu